#AndersLerenSessie met Franka Voortwist in Veghel

Franka Voortwist en Willem Cammel zitten op 2 schommelstoelen aan een lage ronde antieke tafel in de tuin van Franka. Er staat nog een derde stoel maar die is leeg. Ze zitten voor een wand met allemaal potjes met plantjes en kruiden erin. Op tafel staat een oranje gekleurd bloemetje in een bloemenpot. Op tafel staat ook een karaf met water en 2 glazen, er liggen wat spulletjes, koffie in mokken, een koektrommel, een pot met gekleurde viltstiften en een boek over de Matrix-methode.

Details

  • Categories Creatieve sessies

Voor het gesprek van deze week staat de tafel in de tuin van Franka Voortwist in Veghel.

Franka ken ik van een aantal jaren geleden toen we beide in de werkgroep Educatie van Fabriek Magnifique zaten. We kwamen elkaar later ook tegen bij Inspiratie Netwerk 0413 (IN0413 voorheen SMC0413).

Franka houdt zich binnen haar bedrijf, Insight Coaching, bezig met coaching van kinderen op het gebied van leer-, emotionele- en gedragsuitdagingen.

Maar door corona mocht ze niet meer fysiek samenkomen met kinderen om die te coachen. En je wilt toch zien wat ze schrijven. En of jouw opdracht goed begrepen is.

Franka is oorspronkelijk kleuterleidster met de bevoegdheid om les te geven binnen het basisonderwijs. Ze vindt werken met kleuters leuker om dat je dan veel meer creatief bezig kunt zijn. Toen haar dochter op de basisschool vastliep, wilde ze haar gaan ondersteunen. Franka zag als ouder niet alleen haar dochter, maar ook veel andere kinderen vastlopen. Het systeem is niet toereikend. Haar dochter is bijvoorbeeld visueel ingesteld. Visuele, gevoelige en creatieve kinderen hebben moeite met de regels van onze taal. En bij rekenen komt heel veel taalbegrip aan de orde en daar lopen deze kinderen ook vaak op vast.

Passend onderwijs

Niet alle ouders hebben financieel de kans om te betalen voor extra ondersteuning, zoals Franka die geeft. Franka vindt dat het onderwijssysteem sneller moet veranderen. Want alle kinderen hebben recht op passend onderwijs. En we weten allemaal dat veranderen niet altijd zonder slag of stoot gaat. Wanneer Franka in gesprekken met school vertelt wat ze doet en welke mooie resultaten er bereikt worden, lijkt het alsof men dit als kritiek opvat.

Let wel: Franka heeft géén kritiek op de leraren. Want als je voor de klas staat dan ga je vol voor de leerlingen, want anders red je het niet in het onderwijs.

Franka heeft kritiek op het onderwijssysteem. Echter scholen / schoolsystemen veranderen langzaam.

Ook de maatschappij heeft een mening over bepaalde vormen van onderwijs en dat verander je niet zomaar.

Franka is anders naar het bestaande onderwijs gaan kijken. Via haar dochter is ze in aanraking gekomen met de Matrix-methode en van daaruit NLP.

Met haar eigen bedrijf, is ze kinderen gaan coachen. Op een manier die beter past bij de vragen van die kinderen. Er zijn tegenwoordig best veel kids die anders denken. Die kinderen hebben ook een andere taak in dit leven. Daardoor passen die kinderen niet in het reguliere onderwijs. Dat wil niet zeggen dat ze dom zijn maar ze leren anders! Iedereen leert op zijn eigen manier. Het is belangrijk dat er uit wordt gehaald wat erin zit! Maar dan moet je wel systemen hebben die dat bewerkstelligen. Zodat het kind de resultaten kan halen die bij hem/haar passen.

Zelfvertrouwen

Franka werkt met kinderen maar ook met laaggeletterden. Die geeft ze o.a. het zelfvertrouwen terug. Als die dan na het volgen van de coaching zeggen, ‘als ik in mijn werkomgeving iets niet snap, dan vraag ik het. Dan leggen ze het nóg maar een keer uit. Ik ga niet meer achteraan staan!’ Franka: ‘Dat is het leukste compliment wat je kunt krijgen.’

Er staat ook een pot met heel veel verschillend gekleurde stiften op tafel. Er zijn ook zoveel verschillend ‘gekleurde’ mensen! Iedereen is uniek. Waarom dan maar een beperkt aantal onderwijssystemen?

Franka heeft de ambitie om als kindercoach binnen een bestuur te werken zodat je meteen ingezet kan worden bij individuele uitdagingen. Nog mooier zou het zijn wanneer ieder kind zich bewust zou zijn van zijn/haar manier van leren.

Ondanks dat kinderen jong zijn, mogen ze zich best realiseren dat ze een eigen verantwoording hebben en dingen daarin kunnen doen. De diagnose geeft kinderen vaak een handvat: ‘ik ben dat, daar kan ik niets aan doen.’ Maar daar is Franka het dan dus niet mee eens. Want je kunt er wél iets aan doen. Waar? Bij Insight Coaching in Veghel.

 

Wil je ook een inspirerende creatieve sessie, bel me dan op 06-29266422 of mail naar info@cammeleon.nl dan maken we een afspraak.

 

#inspiratie #innovatie #anderhalvemetergarantie

#de3marketeers #samensterk #outofthecomfortzone #besidethebox #nieuwekansen #alleensamen #marketing

#persoonlijkleiderschap #veranderen #herijken #dekrachtvansocialmedia #socmed #leuk #netwerken #mobielterras #conceptdenkers #doorpakkers #mantelzorg #natuurinspireert

#eengoedgevoel #beelddenkers

#De3Marketeers #kennisdelen #mooivoorelkaar #heisessie #hetbuitenkantoor #creatievesessie #spiegelen #reflecteren #persoonlijkegroei #verbinden #verwonderen