Fabriek Magnifique – Zandsculpturen

Details

  • Categories Workshops

De festivaldirecteur wilde graag zoveel mogelijk kinderen bij het festival betrekken. In 2010 werd ik (als geïnteresseerde) voorgedragen door en voor de Werkgroep Educatie. Die werkgroep bestond toen uit 1 persoon die geen tijd meer had vanwege haar eigen bedrijf.  

Ik heb toen de Werkgroep Educatie verder inhoud gegeven, andere vrijwilligers erbij gevraagd en de taken verdeeld. Ik zat als coördinator van de Werkgroep Educatie bij het managementoverleg van het festival. Samen met de werkgroepleden hebben we 11 workshops bedacht en gecommuniceerd aan de primair onderwijs scholen. Ik zocht de (vaak externe) workshopleiders erbij, deed de inkoop daarvan en maakte de planningen van alle workshops, workshopleiders en de scholen.

Een van de succesvolle resultaten was het project ‘Zandkastelen bouwen’. In de weken gedurende het schooljaar, kregen de deelnemende groepen op een fabrieksterrein les van een carver (=professionele zandsculpturen-bouwer). Ik had speciaal daarvoor, vierkant zand geregeld. Voor het festival, wat plaats had in juli (vakantieperiode), en in 2 weken voorafgaand en aansluitend aan het festival, werden de groepen nogmaals uitgenodigd om de geleerde materie in praktijk te brengen en er een kunstwerk van te maken. Het kunstwerk (een zandsculptuur) werd tentoongesteld op het festival. 

In 2010 hebben we 3.800 kinderen betrokken bij het festival. De festivaldirecteur was zeer tevreden over dit resultaat. Met als gevolg dat we de ingeslagen weg mochten vervolgen richting het volgende festival. De leden van de werkgroep waren zeer enthousiast over mijn manier van leidinggeven. Ze wilden graag dat ik aan zou blijven als coördinator Educatie. De werkgroep werd uitgebreid van 5 leden naar 7(+2) leden. 

Na 3 festivals in 2010, 2012 en 2014 kreeg ik weer fulltime werk waardoor ik minder tijd kon besteden aan de werkgroep. Ik besloot om te stoppen met dit festival. De coördinatie werd overgenomen door een van de leden. De werkgroep is nu in voorbereiding voor het festival van 2022. (1x in 2 jaar)

Zoek je een projectleider voor één van je projecten, mail naar info@cammeleon.nl dan maken we een afspraak.