#Kanosessie met Erik Brugman en Desiree Tooren in Heeswijk

Erik Brugman en Willem Cammel in Heeswijk in gesprek over Kano Verhuur Beekdal en Stichting Levina Janna van Desiree Tooren die met deze stichting mantelzorgers in het zonnetje zet.

Details

  • Categories Creatieve sessies

Voor het #tafelgesprek van deze week, staan de schommelstoelen in de schaduwrijke berm naast het karrenpad van de Zuid-Willemsvaart richting Kasteel Heeswijk. Het is nú al meer dan 30 graden.

Tegenover mij neemt Erik Brugman plaats. Erik en ik komen allebei uit Berlicum. Ik ken Erik nog niet zo lang. Hij heeft mij in een recent verleden geadviseerd op het gebied van het functioneel maken van een website waar ik toen mee bezig was.

Erik liep op een van zijn wandeldagen langs de Aa bij Kasteel Heeswijk en ontmoette daar Desiree Tooren van Kano Verhuur Beekdal (KVB). Ze maakten een praatje en Desiree vertelde ook over haar Stichting Levina Janna waarmee ze zonnetjes uitdeelt aan mantelzorgers in Sint-Michielsgestel. Erik vindt dit een heel goed doel en besloot mee te gaan helpen als vrijwilliger. Hij werkt nu ‘op afroep’ als chauffeur voor de KVB en zorgt ervoor dat kanoërs van de Beusingsedijk in Berlicum (uitstapplaats) terug worden gebracht naar de parkeerplaats bij Kasteel Heeswijk. Erik vertelt over de stichting omdat Desiree nu natuurlijk druk is met het te water laten van de kanoërs, het is hoogseizoen.

Waardering

Met de inkomsten van de kanoverhuur, betaalt Desiree een deel van de kosten van de uitstapjes en kadotjes die ze organiseert voor mantelzorgers. Het andere deel van de kosten, betaalt ze van giften en/of sponsoring. Met haar Stichting Levina Janna, zet ze mantelzorgers in het zonnetje. En daarmee laat ze aan die mantelzorgers blijken dat ze gewaardeerd worden voor hun tomeloze inzet. ‘Dat mag ook wel eens gezegd worden!’

‘En ik ben natuurlijk SUPER TROTS op de mensen die mij helpen om uiteindelijk andere mensen weer te kunnen helpen.’

Waarom mantelzorgers?

Desiree wilde al heel lang iets voor andere mensen betekenen. Mensen die het niet breed hebben of door andere oorzaken zelf niets kunnen / willen organiseren. Maar welke doelgroepen wil je dan helpen? En welke mensen wel / niet?

Uit eigen ervaring is ze met mantelzorg in aanraking gekomen. Haar moeder werd ziek en had hulp nodig. Haar vader verzorgde haar moeder. Het huishouden en naar het ziekenhuis rijden, deed Desiree met haar gezin. De verbinding tussen haar eigen wens en welke mensen ze wilde helpen, was daardoor snel gemaakt -> mantelzorgers.

Mantelzorgers lopen niet te koop met hun werkzaamheden omdat ze dit uit liefde voor hun familie doen. Ze zwoegen dagelijks en steeds maar door in de achtergrond. Maar het risico is aanwezig dat ze zichzelf hierdoor vergeten. Mocht zo iemand opbranden of in een burn-out geraken (en daarmee geen zorg meer kunnen verlenen), dan heeft de hulpbehoevende een acuut probleem. Als je dus niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je ook niet voor een ander zorgen.

Zo is het idee voor van Stichting Levina Janna ontstaan. Zonnetjes voor mantelzorgers!

Waarbij de zonnetjes voor een stukje waardering staan. Een dankbaar moment om even te genieten, bij te tanken en weer energie op te doen om daarna weer verder te knallen!

Natuur is inspiratiebron

Vanuit Berlicum, wandelden Desiree en haar man regelmatig langs de Aa in de omgeving van Kasteel Heeswijk. Met de natuur als inspiratiebron, bedachten ze dat op de Aa bij het kasteel, nog niet aan kanoën gedaan werd. ‘Als wij dat nu eens gaan aanbieden’, zei haar man tegen Desiree. Ze kochten een opblaasbare kano. Zo ontstond Kano Verhuur Beekdal.

Aangezien Stichting Levina Janna vanuit de gemeente steeds minder subsidie krijgt, is Kano Verhuur Beekdal (dus eigenlijk alle kanoërs!) de hoofdsponsor van de stichting. Het wordt dus breed gedragen. Als je dit zo leest, dan zou een structurele subsidie vanuit de gemeente wel heel erg op zijn plaats zijn. Iedereen draagt een steentje bij. Want vergis je niet, ruim 4 miljoen mensen, dat is 33% van de volwassenen in Nederland, geven mantelzorg.

Bij de kanoverhuur signaleert Desiree ook bepaalt gedrag van kinderen t.o.v. hun ouders.

Zo komt Desiree in contact met jonge mantelzorgers. Na het kanoën maakt ze een thuisafspraak. Ze komt dus bij de mensen in de thuissituatie, vraagt hoe het met hen gaat, of ze wel eens een momentje voor henzelf hebben. Waarin ze dus even geen zorgen voor een ander hoeven te hebben. Veel mantelzorgers cijferen zichzelf weg.

Mama-dochter-dag

Dit is 1 voorbeeld van de legio. Desiree heeft recent voor een moeder en haar dochter een mama-dochter-dag georganiseerd. Waarin het kind even gewoon kind mocht zijn. En geen mantelzorg voor de moeder hoefde te doen want dat werd door anderen gedaan. Dus gezellig samenzijn, zonder zorgen maar met veel plezier! Bij beide dames is deze dag goed bevallen. De organisatie en vooral het resultaat geven Desiree veel voldoening.

Desiree is een doorzetter die niet opgeeft. Ze gaat door met zoeken naar mogelijkheden en naar middelen, net zo lang tot dat ze de mantelzorgers en hun familie kan geven wat Desiree ze graag wíl geven! En soms is dat lastig want het betekent wel dat je bij het benaderen van bedrijven, toch regelmatig ‘nee’ moet horen.

Mocht je iemand kennen die in Sint-Michielsgestel mantelzorger is, en die je een leuke dag / activiteit gunt of al is het alleen maar een bloemetje met een ‘dankjewel’, dan kun je Desiree bellen / mailen en zij kijkt wat ze voor die mantelzorger kan betekenen.

Zorgen voor een ander is ook zorgen voor elkaar. #EenGoedGevoel

Kijk op www.levinajanna.nl voor meer informatie. Voor diegenen die een ‘zonnetje’ (donatie) willen geven, neemt u contact op met info@levinajanna.nl Of kijk op Facebook via @toorentjes Daar leest u over de zonnetjes die zijn uitgedeeld.

 

Wil je ook een inspirerende creatieve sessie, bel me dan op 06-29266422 of mail naar info@cammeleon.nl dan maken we een afspraak.

 

#inspiratie #innovatie #anderhalvemetergarantie #samensterk #outofthecomfortzone #besidethebox #nieuwekansen #alleensamen #marketing

#persoonlijkleiderschap #veranderen #herijken #dekrachtvansocialmedia #socmed #leuk #netwerken #mobielterras #conceptdenkers #doorpakkers #mantelzorg #natuurinspireert

#eengoedgevoel

#De3Marketeers #kennisdelen #mooivoorelkaar #heisessie #hetbuitenkantoor #creatievesessie #spiegelen #reflecteren #persoonlijkegroei #verbinden #verwonderen